Każdy chyba miłośnik kuchni włoskiej zna mozzarellę. Praktycznie żadna pizza nie obejdzie się bez tego sera, ale jest on wykorzystywany również w wielu innych potrawach. W zwykłych sklepach można oczywiście kupić produkty nieco przypominające oryginały z Włoch, ale w praktyce jest im do nich naprawdę daleko.
Najbardziej klasyczna mozzarella włoska sprzedawana jest w postaci zanurzonych w serwatce kulek. Ma dość miękką strukturę i charakteryzuje się bardzo delikatnym smakiem. Po roztopieniu dość mocno się ciągnie, dzięki czemu smakuje wyśmienicie na pizzach i innych gorących daniach. Ale można oczywiście ją także jeść na zimno, chociażby w formie dodatku do sałatek. Dla jakości mozzarelli niezwykle istotne są oczywiście składniki, lecz również sposób w jaki się ją przyrządza. W teorii nie jest on trudny, lecz wszystkie niuanse i drobiazgi sprawiają, że koniec końców ser zyskuje wyjątkowy smak.
Klasyczna mozzarella powstaje przede wszystkim z mleka krowiego, lecz Włosi dysponują jeszcze kilkoma odmianami tego sera. Jedną z nich jest mozzarella buffala, do wytworzenia której jest stosowane mleko bawole. Całkiem niedawno jeszcze temu ten typ sera specjalnym uznaniem się nie cieszył, również ze względu na kłopotliwe przechowywanie. Ale powoli zaczął przekonywać niepowtarzalnym smakiem, mocno różniącym się od normalnego. Te różnice wynikają z tego, że bawole mleko zawiera dużo więcej tłuszczu, co mocno wpływa na kulinarne doznania. Ser ten jest trochę kwaśny, ale jednocześnie niezwykle smaczny, ma też wiele właściwości zdrowotnych.
Niezwykle ciekawie smakuje także mozzarella burrata, która dopiero zdobywa popularność wśród naszych konsumentów. Przeważnie wytwarza się ją z krowiego mleka, ale z odrobiną śmietany. To powoduje delikatny maślany posmak, od którego wywodzi się zresztą nazwa tego sera. Burrata wygląda bardzo podobnie do mozzarelli, ale posiada w środku woreczek serowy. W zwykłym sklepie tego typu sery są trudne do znalezienia, jeśli ktoś będzie chciał taki kupić, to znaleźć powinien jakiś sklep oferujący produkty włoskie oryginalne.