Pizza, spaghetti, lasagne – to niektóre tylko potrawy, jakie większości osób się kojarzą z Włochami. Są one jednak dostępne nie tylko na terenie samych Włoch, lecz również w dużej ilości innych krajów. W niektórych wydaniach smakują tak samo, jak w mediolańskiej restauracji, a czasami dość mocno jednak odbiegają od oryginału. Przepisy na te dania są dość proste, ale równocześnie mocno wyrafinowane.
Udoskonalano je przed dziesiątki lat, umiejętnie dobierając proporcje poszczególnych składników oraz sposób i czas przygotowywania. Ale nie mniejsze znaczenie ma jakość użytych do produkcji składników. Jeśli szynkę parmeńską kucharz zastąpi jakąś zwykłą, a mozzarellę którymś serem żółtym, to teoretycznie pizza tak samo będzie wyglądała, ale do prawdziwej włoskiej jednak jej będzie daleko. Z tego też powodu jeżeli ktoś lubi gotować i jest miłośnikiem prawdziwych włoskich smaków, to powinien zwracać dużą uwagę na to, jakich składników będzie używał.
Aktualnie nie ma żadnego problemu z tym, aby takie kupić, bo włoskie produkty premium dostępne są w dużej ilości sklepów. A mozzarella włoska z pewnością znacznie lepiej będzie smakowała na pizzy czy w sałatce niż jej odpowiedniki z lokalnego rynku. To samo będzie dotyczyło innych gatunków serów czy szynek, one również smakują niepowtarzalnie i wyjątkowo. Często to wynika z tego, że ich produkty włoskie producent cały czas korzysta z przekazywanych z pokolenia na pokolenie przepisów, które przez minione lata zostały dopracowane do perfekcji, ale też z najlepszego mleka czy mięsa.
+Tekst Sponsorowany+