Podczas letnich, upalnych dni na różne sposoby można poszukiwać ochłody. Sporo osób wybierze zapewne jakiś chłodny deser, na przykład taki jak granitę. Od pewnego czasu można w popularnych miejscach zobaczyć urządzenia z przezroczystymi zbiornikami, w których jest mieszana barwna masa. Taka masa to nic innego jak zmrożone drobinki lodu, a deser ten nazywany jest granitą. Wymyślony został w południowych Włoszech, w słonecznej i ciepłej Sycylii. To właśnie tam zmieszano po raz pierwszy cukier, sok z cytryny i wodę, a następnie całość zmrożono jednocześnie mieszając.
Pod wpływem ujemnych temperatur woda zamarza, ale przez to że jest mieszana, to zaczynają się tworzyć malutkie kryształki. Dzięki temu granita daje duże orzeźwienie, co na pewno doceni każdy jak w ciągu dnia świecić będzie upalne słońce. Dodatkową zachętą do kupna i skosztowania będzie wygląd tego deseru, a ten naprawdę robi wrażenie. Granitę się przygotowuje w specjalnych urządzeniach, zwanych granitorami.
Typowy granitor będzie miał od jednego do kilku dużych pojemników, w jakich znajduje się woda z dodatkami. Obecnie poza klasyczną cytrynową wersją oferowanych jest mnóstwo różnych innych smaków, sprzedawcy eksperymentują tu bardzo mocno żeby zachęcić klientów do kupna. W pojemnikach granitora znajdują się też mieszadła, które obracając się wolno, mieszając znajdującą się w środku masę. Z reguły na takim stoisku z granitą zobaczyć także można różnego rodzaju dodatkowe akcesoria, takie jak chociażby podgrzewacz do sosu.
+Tekst Sponsorowany+