Włoskie dania są cenione i znane na praktycznie całym świecie, wiele osób twierdzi że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni. W pierwszym momencie wydają się proste i łatwe do zrobienia, lecz w niejednym przypadku to się jednak nie do końca udaje. Trzeba bowiem wiedzieć, że sekret włoskich dań się bierze z dwóch najważniejszych rzeczy. Pierwsza z nich to przepisy, dopracowywane przez wiele pokoleń kucharzy. O końcowym smaku często decydują szczegóły, i dlatego tak wielu osobom to nie wychodzi tak jak by chciały.
Następną ważną kwestią są używane do przygotowania składniki, a kucharze z Włoch nie idą na żaden kompromis. Jeśli danie ma tak smakować jak smakuje w Mediolanie, Neapolu albo Rzymie, to muszą być do niego użyte najlepsze jakościowo produkty i kuchnia włoska producent. Żadne substytuty czy podróbki nie dadzą tak wyjątkowego smaku, jeżeli nawet podobnie się będą nazywały. Będzie to nawet dotyczyć składników takich jak pomidory, mąka czy makaron, a już szczególnie serów. Praktycznie każdy, kto miał ją okazję spróbować potwierdzi, że prawdziwa mozzarella włoska ma zupełnie inny smak niż sery, jakie są produkowane przez różne firmy które nie pochodzą z Włoch. Często takie firmy wykorzystują wsparcie włoskich specjalistów, ale na ostateczną jakość wpływa też mocno mleko. Włosi w tym celu hodują specjalne rasy bydła, często wypasane na górskich mąkach, i mleko to ma ogromny wpływ na końcowy smak sera.
Najpopularniejszy rodzaj mozzarelli wytwarza się z mleka które właśnie pochodzi od krów. To daje dużo delikatności i biały kolor, i to taka właśnie wersja spotykana jest najczęściej. Lecz coraz większym zainteresowaniem cieszy się też wśród smakoszy mozzarella bufala. Do wytwarzania tego gatunku sera kuchnia włoska producent używa mleka pochodzącego wyłącznie od bawolic, hodowanych w tylko paru rejonach kraju. Przez wyższą zawartość tłuszczu w bawolim mleku ta odmiana mozzarelli jest dużo bardziej intensywna, dysponuje lekko kwaśnawym smakiem i w swoim składzie zawiera znacznie większą ilość cennych składników odżywczych.
+Tekst Sponsorowany+