Zakłady gastronomiczne i wszystkie pozostałe, w jakich przetwarzana jest żywność, dbać muszą o odpowiednią jakość wypuszczanych ścieków. Zgodnie z obowiązującymi przepisami w ściekach nie mogą się znajdować żadne tłuszcze, które mogłyby spowodować problemy z kanalizacją. Z takich też powodów jedną z koniecznych spraw w takich miejscach będzie zainstalowanie odpowiedniego separatora, i użytkowanie go w prawidłowy sposób. Po pierwsze ważne będzie miejsce, w jakim urządzenie to zostanie postawione. Firmy oferujące przegląd separatorów dysponują specjalistycznym sprzętem do takich zadań, lecz i tak w jakiś sposób pojazd musi dotrzeć gdzieś blisko, aby można było odwinąć wąż.
Dużą rolę odgrywa także sam dobór separatora tłuszczu. Takie urządzenia funkcjonują na bardzo prostej zasadzie, są bowiem złożone z pojemnika z przegrodami. Ciężkie elementy zatrzymywane są na dnie, zaś na powierzchni unosi się lekki tłuszcz. Jego warstwa nie powinna przekraczać dwudziestu centymetrów, jeśli go większa ilość, to separator nie będzie pełnił swojego zadania. Dlatego pojemność zbiornika należy dopasować do charakteru pracy konkretnej placówki, ilości niezbędnych do przerobienia ścieków oraz odstępów między serwisami. Przyjmuje się, że serwis separatorów wykonywane być powinno nie rzadziej niż raz w miesiącu, lecz to w każdym przypadku ustalane jest indywidualnie.
Z uwagi na rodzaj odpadów czyszczenie musi wykonać wyspecjalizowana firma, nie będzie mógł zrobić tego właściciel lokalu gastronomicznego czy jego pracownicy. Oni natomiast powinni sprawdzać poziom zgromadzonego tłuszczu, i jeżeli będzie potrzeba usunięcia go, to zorganizować czyszczenie. Podejmując decyzję o współpracy z firmą świadczącą tego typu usługi dla większości zapewne najważniejsza będzie czyszczenie separatorów cena. Ale można również zwrócić uwagę na to, czy firma taka działa w pełni legalnie i wystawia wszystkie konieczne dokumenty, a także czy podczas wykonywania usługi separator będzie kompleksowo czyszczony i myty.