Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.

Jakie są najpopularniejsze rodzaje włoskiej mozzarelli

Jeśli ktoś zamawia najprawdziwszą włoską pizzę, to nieodłącznym jej składnikiem będzie ser mozzarella. Ser ten wygląda bardzo charakterystycznie, ponieważ ma postać niedużych, lekko spłaszczonych kulek o białej barwie. Jego struktura jest lekko ciągliwa i miękka, a po rozerwaniu tworzy postrzępione kawałki. Prawdziwa mozzarella włoska pierwotnie była robiona z bawolego mleka, ale aktualnie w sklepach najczęściej spotyka się produkty wykonane z mleka otrzymanego od krów.

Dzięki odpowiednio dobranemu procesowi produkcji jest możliwe zachowanie mocno białej barwy, która jest niezwykle istotna przy tej odmianie. Same kulki sera mozzarella mają różną wielkość, od małych, przypominających winogrona, aż po naprawę duże, mogące ważyć ponad kilogram. Z uwagi na swoje właściwości ten gatunek sera polecany jest w diecie, ponieważ zawiera w sobie dużo wartościowych składników odżywczych. Jeżeli ktoś zna jakiś sklep oferujący produkty włoskie oryginalne, to może zapytać w nim o jakieś inne gatunki mozzarelli, które cieszyć się u nas zaczynają rosnącą popularnością.

Jeden z nich to mozzarella buffala, wytwarzana według oryginalnych receptur wyłącznie z mleka bawolic. Ze względu na to, że to mleko zawiera znacznie więcej tłuszczu, to ser ten ma charakterystyczny, lekko słonawy smak, pasujący wyśmienicie do niejednego dania. Ciekawie i oryginalnie smakuje też mozzarella burrata, przy wytwarzaniu tej odmiany dodaje się do kulek niedużą ilość śmietany, przez co we wnętrzu tworzy się torebka z masła.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Dodaj komentarz