Nie bez powodu włoska kuchnia uważana jest przez wielu za jedną z najlepszych na świecie. Naturalne składniki i bogate smaki powodują, że lazania, pizza czy spaghetti cały czas się cieszą niesłabnącym powodzeniem. Jeden z takich składników to prawdziwa mozzarella włoska, która od dziesiątków lat jest wytwarzana zgodnie z oryginalnymi recepturami. Sam proces produkcji takiej mozzarelli nie jest skomplikowany, lecz na ostateczny smak wpływ ma wiele czynników.
Niezwykle istotna będzie jakość wykorzystanego do wyrobu mleka, lecz również dużo znaczenia ma doświadczenie i wiedza serowara. Żeby otrzymać najwyższej jakości produkt trzeba wszystkie rzeczy robić w odpowiednim momencie, a żeby to zrobić dobrze to należy dysponować wieloletnią praktyką. Dlatego też mimo starań nie włoskie firmy nie są w stanie wyprodukować tak dobrych serów, ponieważ ich produkty zupełnie inaczej będą smakowały.
Wiedzą to też bardzo dobrze szefowie kuchni, którym będzie zależało na najwyższej jakości swoich potraw. Pragnąc zachować tę jakość wykorzystują oni do pizzy czy lazanii jedynie najprawdziwsze produkty włoskie oryginalne, przez co mogą o tę jakość zadbać. Samych serów mozzarella istnieje dużo odmian, oprócz najbardziej klasycznych rosnącą popularnością cieszy się chociażby mozzarella buffala. Ta odmiana sera jest wytwarzana z bawolego mleka, które ma znacznie więcej tłuszczu. Dzięki temu buffala posiada charakterystyczny, lekko kwaśnawy posmak, a równocześnie jest łagodna i bardzo delikatna.
Bez problemów kupić ją można w dobrych sklepach z włoską żywnością, i świetnie się nadaje do każdej typowej potrawy. Niezwykle interesująco w smaku prezentuje się też mozzarella burrata. Podczas produkcji tej odmiany w kulkach wykonuje się kieszonkę, do jakie następnie wlewa się gęstą śmietankę. Ten dodatek zapewnia lekko maślany, delikatny posmak, zresztą od którego wzięła się nazwa sera, a po przecięciu kieszonki z wnętrza wypłynie śmietankowy płyn.
+Tekst Sponsorowany+