Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.

Mozzarella włoska – jakie są jej najważniejsze rodzaje i odmiany

Przyglądając się sklepowym półkom bez żadnego problemu zauważy się na nich nieduże woreczki, w jakich umieszczone są kulki sera w zalewie. Tym serem jest właśnie mozzarella, jeden z najbardziej obecnie popularnych rodzajów sera. Jest on szczególnie ceniony we włoskiej kuchni, gdzie wykorzystuje się go powszechnie na pizzach, lecz również i w sałatkach i innych ciepłych daniach. Jednak tradycyjna mozzarella włoska według niejednej osoby bardzo się różni od tego, co można znaleźć w większości sklepów. Wynika to z kilku rzeczy. Przede wszystkim na jej ostateczny smak bardzo mocno wpływa mleko zastosowane do produkcji. A to pochodzące od włoskich krów jest świetnej jakości, zwłaszcza tych trzymanych w niedużych gospodarstwach. I właśnie z takich gospodarstw pochodzi także najbardziej ceniona odmiana właśnie tego sera, a mianowicie mozzarella fior di latte.

Wytwarzana jest ona jedynie w paru rejonach Włoch, zgodnie z tradycyjnymi recepturami. Sam proces wytwarzania jest precyzyjny i długi, ale dopilnowanie wszystkich szczegółów zapewnia wyjątkową jakość produktu końcowego. Niewielkie gospodarstwa włoskie także słyną z produkowania kolejnego gatunku mozzarelli, jakim jest mozzarella buffala. W czasie wytwarzania tego sera zamiast krowiego mleka wykorzystywane jest mleko bawołów. Posiada on dużo większą zawartość tłuszczu, co ostatecznie się przekłada na ostateczny smak. Ta mozzarella bowiem jest dużo bardziej wyrazista, a jednocześnie kwaskowa. Zawiera także sporo więcej rozmaitych składników odżywczych, przez co jest cennym składnikiem w codziennej diecie.

Coraz większą popularnością wśród wielbicieli włoskiej kuchni cieszy się też mozzarella burrata. Ten rodzaj sera produkuje się z mleka krowiego, ale w nieco inny sposób niż tradycyjny. W każdej z kulek bowiem się robi niedużą kieszonkę, do jakiej jest wlewana nieduża ilość śmietanki. Dzięki temu właśnie po przecięciu mozzarella burrata ma płynną konsystencję, a równocześnie naprawdę delikatny, maślany smak, tak bardzo lubiany przez wiele osób.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Dodaj komentarz