Każdy, kto kiedykolwiek miał możliwość spróbowania najprawdziwszej włoskiej pizzy wie bardzo dobrze, że smakuje ona wyśmienicie. W dużym stopniu będzie to zawdzięczać użytym do wytworzenia składnikom, w tym serowi mozzarella. Mozzarella włoska pojawia się jednak nie tylko na pizzach, ale stanowi też doskonały dodatek do przekąsek i sałatek, komponuje się też świetnie z innymi ciepłymi daniami. Charakterystyczne białe kulki w zalewie chyba każdy z nas zna, gdyż można je spotkać we wszystkich sklepach spożywczych. Jednak z reguły są one produkowane przez jakieś krajowe firmy, i tak naprawdę pod względem smaku jedynie przypominają one oryginalne wyroby z Włoch.
Szczególnie że Włosi mają parę ciekawych wersji tego sera, jakie zasmakować powinny każdemu jego miłośnikowi. Wytwarzanych między innymi, tak jak to wszystko się zaczynało, z mleka bawolic, które zawiera znacznie więcej tłuszczu. Przez to mozzarella buffala posiada lekko kwaskowy, delikatny posmak, idealnie pasujący do wielu potraw. Doceniana pośród smakoszy również jest mozzarella fior di latte. Z kolei ona jest wytwarzana z krowiego mleka, ale tylko w paru regionach Włoch, według tradycyjnych receptur. Wszystkim się zajmują rzemieślnicy z lokalnych wiosek, którzy wszystko robią w sposób ręczny, bez wykorzystania żadnych maszyn. Z pewnością warta spróbowania także będzie mozzarella burrata, która w sobie zawiera środek o maślanym smaku. Jest to efektem dodania przy produkowaniu śmietanki, w ten sposób tworząc w kulce niewielką kieszonkę pełną płynu.
+Tekst Sponsorowany+