Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.

Mozzarelle z Włoch – czemu są tak popularne

Smakosze wiedzą bardzo dobrze, że na prawdziwej pizzy mogą się znaleźć wyłącznie produkty włoskie oryginalne. Dotyczy to zwłaszcza mozzarelli, będącej jednym z najczęściej spożywanych odmian sera pochodzących ze słonecznej Italii. Prawie wszystkim mozzarella włoska będzie się kojarzyła z białymi, sprężystymi kulkami o kilku centymetrach średnicy. Mozzarella jest wytwarzana z krowiego mleka, pochodzącego od specjalnie wyselekcjonowanych ras, co ogromnie wpływa na ostateczny smak.

Ser ten strzępi się lekko, co jest wynikiem tego, jak się go produkuje. Dokładnie tak samo jest wytwarzana mozzarella buffala, tyle że do niej wykorzystuje się bawole mleko. Zawiera ono nieco większą ilość tłuszczu, co przekłada się na ostateczny, bardzo charakterystyczny smak. Mozzarella ta jest lekko kwaskowa, lecz równocześnie wyrazista. Całkiem niedawno jeszcze nie była zbyt ceniona przez klientów, lecz w ostatnich latach zaczyna się to bardzo zmieniać.

Duże znaczenie dla tej popularności będą też mieć właściwości zdrowotne, głównie niższa zawartość szkodliwego cholesterolu. Jeśli u kogoś na talerzu pojawi się mozzarella burrata, to nie mając wiedzy co to będzie można się mocno zdziwić. Ten gatunek sera wygląda z kolei praktycznie tak samo jak klasyczny, lecz ma w środku torebkę pełną gęstej śmietanki. Ta śmietanka zapewnia charakterystyczny maślany smak, tak lubiany przez wiele osób. Mozzarella burrata jest robiona z krowiego mleka, według przekazywanych przez lata receptur.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Dodaj komentarz