Boże Narodzenie to jeden z najpiękniejszych okresów. To wtedy właśnie można się spotkać z rodziną przy wigilijnym stole i skosztować tradycyjnych dwunastu potraw. Bardzo ważną rzeczą w tym czasie jest też dzielenie się opłatkiem. Pierwsze opłatki, oczywiście wyglądające zupełnie inaczej niż obecnie, zaczęły się pojawiać już w początkowych wiekach chrześcijaństwa. Na samym początku nie wiązano tego zwyczaju z Bożym Narodzeniem, to następowało w kolejnych wiekach, żeby zostać ostatecznie się jedną z głównych tradycji tego okresu. Dzielenie opłatkiem ma bardzo ważny, symboliczny wymiar. Można wtedy zapomnieć o złości czy wszelkich innych niemiłych emocjach, a życzenia które się składa są szczere i życzliwe. Z takich też powodów na żadnym wigilijnym stole nie może zabraknąć opłatków, a aktualnie nie ma żadnych problemów z ich dostaniem.
Jeśli ktoś będzie chciał, to udać się może do jednego z kościołów, w którym je otrzyma za niedużą ofiarą. Opłatki kupić też można w rozmaitych sklepach, lecz warto pamiętać przy tym żeby z ich zakupem nie czekać na ostatnią chwilę. Prawdziwe opłatki wypieka się wyłącznie z naturalnej mąki pszennej, a dużo receptur sięga nawet dziewiętnastego wieku. Jedynym akceptowalnym poza mąką jest woda, nie można do nich dodawać drożdży, konserwantów czy utrwalaczy. Sam etap wypiekania trwa bardzo krótko, gdyż oplatki spędzają w piecu raptem jedną minutę. Na ich powierzchni często znajdują się najróżniejsze motywy religijne, jakie się wytłacza przy pomocy odpowiednich form.
+Tekst Sponsorowany+