Kuchnia włoska jest wybitnie znana i ubóstwiana na całym świecie. Niewątpliwie są potrawy, które się kojarzą jednoznacznie z Włochami, do nich Na pewno można zaliczyć między innymi makarony czy pizzę. Potrawy i artykuły włoskie są znajome na całym globie. Kto albowiem nie słyszał o mozzarelli, szynce parmeńskiej, krajanej tak cieniutko, iż poprzez nią widać, ser parmezan, jaki Włosi uzupełniają w pewnej mierze do wszystkiego – mozzarella burrata. Lasagne, kopytka – gnocchi, jako jedna z nielicznych potraw jest taka sama u nas, pierożki: ravioli czy też tortellini, sos boloński, omlety i bezlik jeszcze innych przysmaków, praktycznie nie można wyliczyć. Włosi, ale nie tylko oni sugerują włoską kuchnię za idealną na świecie.
Kuchnia włoska stanowczo różni się od polskiej, niedużo wolno odszukać analogii, nawet kanapki są inne, ponieważ chleb jest skrapiany oliwą z oliwek, która jest używana do wszystkiego, a nie smarowany masłem czy margaryna jak to się dzieje u nas. Zdziwienie zagraniczniaków wywiera zjawisko zjadania chleba z gruszką. Dodatkowo tradycyjne śniadanie włoskie, które składa się tylko z herbatników oraz filiżanki kawy totalnie nie przystaje do naszych śniadań. Testowanie w kuchni to niesamowita zabawa. By nauczyć się gotować musimy testować, próbować, musimy ćwiczyć. Jedynie wówczas nabędziemy godziwego doświadczenia – a to jest wymagane, by radzić sobie z przygotowywaniem dań, głównie tych skomplikowanych i trudnych w przygotowaniu.
Testowanie w kuchni polega w głównej mierze na łączeniu smaków, na kombinacji, przyprawianiu, próbowaniu oryginalnych nieznanych nam rzeczy. Dzięki takiemu testowaniu poznajemy nowatorskie smaki, wymyślamy nowe potrawy. Sami jesteśmy dla siebie kucharzami, ale oraz degustatorami tego, co przygotujemy. Co poniektóre przygotowane przez nas dania są właściwie unikatowe oraz smaczne, inne niestety nie spełniają naszych oczekiwań. Jeżeli jednak nie będziemy obawiać się próbowania i testowania w kuchni z w pewnych momentach dotrzemy do perfekcji a przygotowane przez nas potrawy będą zachwycać wszystkich, którzy tylko będą mieli okazję ich posmakować.