Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.

Włoskie sery mozzarella – jakie są ich popularne odmiany

Miłośnicy włoskich potraw wiedzą bardzo dobrze, że ich końcowy smak w dużym stopniu zależy od użytych składników. Tradycyjne produkty włoskie oryginalne niejednokrotnie nie będą pochodziły z dużych przedsiębiorstw i produkcji taśmowej, lecz wytwarzane są przez niedużych, lokalnych rzemieślników. Co oczywiste według tradycyjnych przepisów, które się przekazuje pomiędzy kolejnymi pokoleniami.

Również to dotyczy serów mozzarella, które w wielu przepisach są niezastąpione i niezbędne, w tym tak lubianej przez wszystkich pizzy. Ten smaczny i wyśmienity ser produkowany jest rzecz jasna w wielu krajach, lecz z reguły daleko mu do oryginału. Wynika to zarówno z jakości używanego do produkcji mleka, jak również pilnie strzeżonych sekretów wytwarzania. Najpopularniejsza obecnie mozzarella włoska jest robiona z mleka krowiego. Najczęściej ma kształt niewielkich, spłaszczonych kulek, zanurzonych w płynie. Jej smak jest łagodny i delikatny, a przy rozrywaniu tworzą się typowe dla niej strzępienia.

Świetnie się sprawdza w formie dodatku do dań na ciepło czy sałatek. Lecz jeśli ktoś będzie szukał jeszcze ciekawszych smakowych doznań, to ma dwie opcje do dyspozycji. Pierwsza z nich to mozzarella buffala, która jest wytwarzana z mleka pochodzącego od bawołów. Dzięki większej zawartości tłuszczu ten rodzaj sera posiada trochę bardziej wyrazisty, z odrobiną kwaskowatości smak. Za to mozzarella burrata jest bardzo delikatna i maślana, zawdzięcza to dodaniu niewielkiej ilości śmietanki, jaka się znajduje w charakterystycznej torebce.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Dodaj komentarz